onsdag den 30. juli 2008

Skyggen over stenbænken

Bogen handler om en temlig rig familie fra Sverige, og foregår i 1911. Hovedpersonen, som også skriver bogen, hedder Berta og er 14 år.
I familien havde de igennem tiden haft mange uduelige stuepiger. Men den tid var ovre. For endnu en ny stuepige, helt anderledes end alle de andre de i huset havde haft, ankom en eftermiddag i 1911. Hun hed Carolin.
Ja, Carolin var meget anderledes. Hun tog innitiativ til ting, foreslog og var meget ihærdig! Og lige fra det allerførste blev hun accepteret og velset af hele familien.

Bertas lillesøster, Nadja på 9, forguede hende, storebroren Roland på 15 var helt og aldeles betaget af hende, Svea, deres husholderske syntes underligt nok godt om hende, selvom de ofte var på nakken af hinanden og skændes om ting som stemmeretten og 'at kende sin plads' og alt det der, og Berta selv betragtede Carolin som en slags storesøster, man ser op til.

Så Carolin blev deres nye stuepige i huset. Det mærkelige ved hende var bare at de aldrig fik noget at vide om hendes familie og fortid... Skjulte hun mon nået for dem?

En aften gik Berta op på det mørke loft, hvor Carolin boede, for at snakke. Berta satte sig på Carolins seng, og så at hun sad med et billede i hånden. Carolin skyndte sig at gemme fotografiet væk, men Berta var hurtig.
"Hvad er det for et fotografi?" spurgte hun. Så fortalte Carolin om hendes passion til billeder. Hun var ikke intreseret i selve billedet, men stemningen og hvem der giver stemningen til det. Berta lyttede intreseret til hvad Carolin fortalte. Det var mørkt i rummet, og svært at se hvad der helt præsist var på billedet, men en mørk skygge i midten, dominerede fotografiet. - Men pludselig var det slut! Carolin fortrød hvad hun havde sagt, og fortalte aldrig mere om det.

Berta begyndte at miste lidt af den tillid, hun havde haft til Carolin lige fra begyndelsen. Hvad var der med det billede? Hvad var der med Carolin??
Berta og Carolins forhold gik hele tiden op og ned af bakke. Carolin kunne gå fra at være glad og iver, til at blive frahverende på et eneste sekund.
Og så var der noget mellem Carolin og Bertas far. Carolin virkelig altid lidt fraværende i selskab med herren...

Hvem var Carolin?

Forfatteren hedder: Maria Gripe
Bogen er den første i en serie på fire.

Jeg blev helt vild med den her bog. Den er sååå god og aldeles spændene! Den mystik der er simpelthen forygende! Jeg har svært ved at forklare hvorfor, men det har nok noget at gøre med at man føler sig så bundet til den! Anbefales!! Læs den!

Jeg giver bogen:

Hilsen Frida, 12 år

Du kan låne bogen på Holstebro Bibliotek

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Skyggen over stenbænken, er en gribene histoie og spændende! Jeg vil anbefalde den til en hver....!