mandag den 28. juli 2008

Harry Potter and the philosopher's stone

Forfatter: Joanne Kathleen Rowling

Harry Potter tror han er en helt almindelig dreng, indtil han får en masse breve han ikke må vide noget om. Han bor hos sin onkel, tante og fætter, fordi hans forældre blev dræbt i et "trafik uheld". Sandheden var at hans forældre var troldmand og heks, men hans onkel og tante vil ikke høre tale om den slags. De blev dræbt af den kraftfulde troldmand Voldemort, som også forsøgte at dræbe Harry, men han kunne ikke dræbe ham, fordi Harrys mor havde givet ham sin kærlighed, og det kunne Voldemort ikke trænge igennem. Harry blev derfor enormt kendt.

Brevene han får er om tibuddet om at komme på Hogwarts, en skole for troldmænd og hekse. Han får endelig brevet da en kæmpe kommer og giver det til ham på hans 11 års fødselsdag. Han tager ind i troldmandsbanken Gringotts sammen med Hagrid, så han kan få købt alle sine skoleting. Men samtidig med han hæver nogle penge, henter Hagrid noget for Dumbledore, Hogwarts' forstander. Da han tager med toget til Hogwarts, fra platform 9 3/4, bliver han venner med Ron og hans tvillingebrødre.

Harry kommer på kollegiet Gryffindor sammen med Ron. Til en af deres besværgelses timer skal de få en fjer til at flyve. Ron er sammen med en pige der hedder Hermione. Hun retter på ham, og Ron bliver rimelig fornærmet. Senere bagtaler Ron hende så, men hun hører det uheldigvis og bliver væk fra festmiddagen. Harry og Ron tænker ikke særlig meget over det, men da proffessor Quirrell så kommer ind og siger der er en trold i kælderen husker de hende heldigvis. De tager hen for at redde hende, og bliver derefter venner.

Harry bliver som den yngste i et århundrede, udtaget til Quidditchholdet. Til hans første kamp bliver hans kost fortryllet af professor Snape, tror de. Hermione går over for at sætte ild til hans kappe, så han bliver distraheret fra Harry. Det var i virkeligheden Quirrell der fortryllede Harrys kost, mens Snape sagde modbesværgelser. Snape var altid ond mod Harry i timerne, og det var med til at forstærke mistanken om at han forsøgte at dræbe Harry.

Harry, Ron og Hermione kommer op på 3. sal hvor Fluffy, en trehovedet kæmpe hund, bevogter noget. Efter meget tids søgning finder de endelig ud af at den bevogter De Vises Sten. De Vises Sten er en sten der indeholder livseliksir, så hvis man drikker det flere gange, lever man til evig tid. Harry, Ron og Hermione når frem til den konklusion at Snape er Voldemorts tjener og vil hente Stenen til ham. Derfor følger de efter ham, ned igennem lemmen under Fluffy. De skal igennem en masse prøvelser undervejs, og til sidst er der kun Harry tilbage. Han går ind til den sidste udfordring, hvor han møder Quirrell. Quirrell står foran et spejl som viser en sit dybeste ønske. Quirell ved ikke hvordan spejlet fungerer, og vil have Harry ind foran det. Da Harry står foran det mærker han Stenen falde ned i sin lomme. Quirrell spørger hvad han ser, og Harry bliver jo nødt til at lyve. En stemme der kommer fra Quirrell af, men ikke er Quirrell siger han vil snakke med Harry. Quirrell vikler sin turban af, og fra hans baghovede kommer ansigtet af Voldemort frem. Quirrell/ Voldemort angriber Harry, men Harry forsvarer sig ved at sætte sine hænder på Quirrells ansigt. Quirell skriger af smerte og kan ikke angribe ham ordentligt mere. Han forsøger alligevel, og Harry besvimer.

Tre dage senere vågner han op i hospitals fløjen, hvor Dumbledore sidder ved siden af ham. De snakker om hvad der er sket, og Dumbledore forklarer at han kom da Harry bevimede. Voldemort forlod Quirrels krop, og efterlod Quirrell til at dø. Stenen er blevet tilintet gjort. Harry får lov til at tage ned til afslutnings festen, mod stærke protester fra skolesygeplejersken. Storsalen var udsmykket i kollegiet Slytherins farver, fordi de havde vundet Kollegiepokalen. Men det der var sket nede i gangene under Fluffy, skulle også have nogle point. Der blev tildelt så mange point, at det endte med at Gryffindor vandt. Harry og Hermione blev inviteret over til Ron i ferien, og det tog Harry hellere end gerne i mod.

Hvorfor jeg kan lide bogen:Jeg synes det er en god bog, fordi den er spændende, og der sker det stik modsatte af hvad man regner med. Og midt i alt det seriøse er der ogå sjov med i den.

Vigtige personer: Harry, Ron, Hermione, Quirrell, Dumbledore, Voldemort og Snape.

Sted:Bogen finder sted i England.

Bedømmelse: Jeg synes bogen skal have

Lavet af Julie Ø. Jørgensen, 14 år.

Du kan låne bogen på Holstebro Bibliotek

Ingen kommentarer: