tirsdag den 5. august 2008

Nordiske Vikingesagn

(Bogen fik jeg i Sommerbogen 2007)

Forfatter: Lars-Henrik Olsen

Bogen er en samling af 30 sagn. Fælles for sagnene er, at de omhandler vikinger, konger og stridigheder. Forfatteren har med udgangspunkt i en lang række historiske kilder valgt de sagn ud, som han synes var bedst, og skrevet dem i kronologisk rækkefølge. Han har levendegjort sagaerne, så de er lette at læse i dag. Nogle af personerne er gennemgående i flere sagn. Jeg har valgt at lave referat mv. af "Halfred Vanrådeskjald", " Halfred Vanrådeskjalds hævn" og " Halfred Vanrådeskjalds ægteskab med Ingeborg" (s.259-277).

Referat af handlingen: Olav Trygvesøn er konge af Norge, og har kristnet landet. Men en dag kommer en islænding, som hedder Halfred, på vej for at besøge Håkon Jarl, som var den gamle, nu afdøde, konge af Norge. Halfred har tidligere været hans skjald (digter). Han er på sørejse fra Island til Norge, da de anløber den første norske havn for at proviantere, hører han, at Håkon Jarl er død, og at Norge er blevet kristnet af den nye konge. Da sømændene og Halfred stadig tror på den nordiske mytologi er Norge ikke længere så attraktivt. De lader tilfældighederne råde, i forhold til hvor rejsen skal fortsætte hen. Hvis der er østenvind tager de til Island, vestenvind betyder at målet er Sverige, og vindstille vejr medfører, at de skal forblive i Norge. Om natten blæser vinden op, men deres skib går i stykker. De reddes i land, og er således nu i Norge.

Halfred tager til Kong Olav, der siger, at han skal lade sig kristne. Men skjalden stiller som krav, at kongen skal love, at han aldrig vil slå hånden af ham, uanset hvad Halfred laver. Halfred døbes med Olav som gudfader. Olav giver ham navnet Vanrådeskjald. I dåbsgave får han et guldsværd uden skede. Klausulen er, at sværdet ikke må bruges til at skade nogen i de første tre dage. Første dag kommer han i konflikt med to brødre, kongen blander sig, og konflikten dæmpes. Anden dag blusser konflikten op igen, og han dræber den ene bror med sværdet. Der er dødsstraf for denne forbrydelse, men Halfred ønsker at møde kongen, der desværre ikke er til stede, inden han skal dø. Kongen tilkaldes og mindes om, at han er Gudfader for Halfred. Biskoppen er fortaler for, at dette skal komme Halfred til gode, og derfor overlever Halfred. Han lover, at han skylder kongen en tjeneste, for at formilde ham.

Den overlevende bror ønsker hævn og anklager Halfred for at dyrke den hedenske religion i dølgsmål. Anklagen er falsk og han frikendes. Tjenesten til Olav er, at Halfred skal få Torleif den Vise til at konvertere til kristendommen. Hvis ikke det lykkes, skal Torleif dræbes eller have øjnene stukket ud. Halfreds mission lykkes ikke, og han må blinde Torleif. Halfred viser nåde og tager kun hans ene øje. På hjemvejen møder han broderen og hævner sig ved at stikke hans ene øje ud. Som dokumentation for at han har løst opgaven viser han kongen et øje, desværre er det broderens han viser frem. Kongen påpeger fejlen og Torleifs øje bliver nu fremvist. Kongen accepterer hans handlinger.

Halfred drager nu, med tilladelse fra kongen, på handelsrejse til Øresund. Undervejs slår han følgeskab med købmanden, Audgisl, der dog dræbes af en vejviser, der også ønsker Halfred død. Men i selvforsvar dræbes vejviseren af Halfred. På den videre rejse får han husly hos en familie, hvor manden vil dræbe ham, men denne bliver selv dræbt, da Halfred forsvarer sig. Senere forelsker han sig i Ingeborg. Faderen accepterer hans ønske om giftemål med hende. Hun føder ham flere børn, og rejser til Norge sammen med ham og børnene. Kort tid efter dør hun, og efterlader sig en sorgtynget Halfred, som rejser tilbage til Island alene.
Hovedpersonens navn: Halfred Vanrådeskjald
Ydre karakteristik: Han er islænding og forventeligt en voksen mand med god fysik og gode talegaver (han er skjald).

Indre karakteristik: Han er skør, søger retfærdighed, ikke blødsøden, lyrisk anlagt, lidt lusket og besværlig.

Hvor og hvornår foregår handlingen: Olav Trygvesen regerede i 995-1000. Den foregår i Norge og Sverige.

Passer illustrationerne til bogen? I bogen er et antal illustrationer (blyantstegninger). Det ene billede, der knytter sig til sagaerne om Halfred Vanrådeskjald passer fint til min forestilling. Forsidebilledet er en farvelagt tegning, der forestiller en hjelmklædt viking i kamp med hævet sværd.

Min mening om bogen. Hvis man er meget historisk interesseret, er bogen god. Men jeg finder den for langtrukket, og selvom der er spænding, bliver den for kedelig i længden.

Anmeldt af Joachim Hejlesen, 14 år.

Du kan låne bogen på Holstebro Bibliotek

Ingen kommentarer: